Etno kuća Maradik


Kuća je po saznanju stara preko 150 godina. Građena je od naboja sa vrlo specifičnim rasporedom prostorija koje su potrebne jednom seoskom domaćinstvu. Od prostorija kuća ima: prednju sobu, stražnju sobu, kuhinjicu, hodnik duž prednjeg dela kuće sa posebno obrađenim i ustakljenim staklima, podrum sa lagumom, kačaru, štalu, kotobanju, svinjce i kokošinjac. U svim prostorijama se nalaze autentični eksponati stari između 50 i 200 godina.

U zadnjem delu dvorišta se nalaze: stara seoska kola, saonice, plug sa jednom i dve brazde koju su vukli dva ili tri konja, špartač, drljača, valjak karuce, dreš, kveč i drugi alati koji su se koristili u jednom seoskom domaćinstvu. U prednjem dvorištu se nalazi Etno restoran kapaciteta 130 mesta gde se pripremaju nacionalna jela (gulaši, paprikaši, sremački fruštuk …). U okviru Etno juće radi mini suvenirnica i pijaca sa domaćim proizvodima koje proizvode meštani.

Objekat je zatvorenog tipa i posete se primaju radnim danima i vikendom uz prethodnu najavu.

Za posetioce koji su zainteresovani za usluge ishrane koja se priprema na tradicionalan način potrebna je najava minimum tri dana pre dolaska. Grupa treba da broji minimum 10 osoba.

Predjela, jela i poslastice koja se najčešće pripremaju u Etno kući: Sremački fruštuk, bećar paprikaš, kajgana na seoski način, domaća supa sa rezancima, pudarski paprikaš, goveđi gulaš, svinjokoljski paprikaš, škembići, svinjski papci u saftu, pasulj sa suvim rebrima, krofne sa pekmezom, štrudle sa orasima ili makom, pite savijače, rezanci sa makom, gomboce sa šljivama, bakin kolač….Domaća pića: Jabukovača, šljivovica , loza, domaće vino ( belo, crno, roze ), domaći sok ( zova, višnja, nana, trešnja, malina, kupina, jagoda ), kafa, čaj…